ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ


Στον τόπο, που σήμερα βρίσκεται οικοδομημένος ο περικαλλής ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας Σαλαμιούς υπήρχε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας κοινοτικός ελιόμυλος. Ερχόταν επίσης από τη Μαραθάσα ο μάστρε Κολογκός και σ’ αυτή τη χωράφα “έκαφκεν” καμίνια και έκαμνε πιθάρια, σύμφωνα με μαρτυρία του μακαριστού δεξιού ψάλτη Μιχαήλη Σάββα Παπαδόπουλου.

Ανευρέθηκε μικρή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στην τοποθεσία, αφού “ερομάτισεν” η Αγία, ευσεβή συγχωριανό μας.
Την ιδέα ανέγερσης μεγάλου ναού προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, για να καλύψει τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Σαλαμιούς , που δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει ο μικρός ναός με βολίτζια του Αγίου Γεωργίου, πρέπει να συνέλαβε ο Παπά Νεοκλής Λεβέντης.

Οι αρχές του χωριού συναίνεσαν και οι κάτοικοι πείσθηκαν, γιατί ενθαρρύνθηκαν από τη γενναία δωρεά του συγχωριανού μας, μεγαλοεπιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη. Απόγονος Σέρβων προσφύγων, που βρήκαν καταφύγιο και ερίζωσαν στη Σαλαμιού, όμως μετοίκησαν στη Μερσίνα της Μικράς Ασίας. Στην Τουρκία μετέβη ο Παπά Καλλής Παπά Γιάννη με την εκκλησιαστική επιτροπεία. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης δώρισε για ανέγερση του ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας στη γενέτειρα του Σαλαμιού, το μεγάλο ποσό για την εποχή, των 200 λιρών. Και σε δεύτερη μετάβαση επιπλέον 100 λίρες, από τα παιδιά του Μαυρομμάτη, αφού ο ίδιος είχε αποβιώσει το 1903.

Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε το 1902. Οι μαστόροι της πέτρας από το Καϊμακλί, Χριστοφής και Νικολής ανέλαβαν την ανέγερση του μεγαλεπίβολου αυτού οικοδομήματος, αφού είχαν χτίσει την Αγία Βαρβάρα Καϊμακλίου στον ίδιο ρυθμό. Το έργο ας σημειωθεί έχει ανεγερθεί χωρίς μπετόν και σίδερο. Οι παλαιοί βρακάδες Σαλαμιώτες αγκάλιασαν το έργο και κουβαλούσαν με τα γαϊδούρια πέτρες, από την περιοχή Τραχούρι, στο βουνό Παούρα, για την εξωτερική τοιχοποιϊα, ενώ για την εσωτερική τοιχοποιϊα πέτρες από το βουνό Λακριά. Οι δε Σαλαμιώτισσες κουβαλούσαν νερό με τα σταμιά από τη Γερόβρυση, στα πιθάρια που είχαν τοποθετηθεί για τις ανάγκες του ιερού κτίσματος.

Η ευλογία της Αγίας Βαρβάρας φάνηκε με ένα θαύμα, κατά την ανέγερση. Μια γυναίκα ονόματι Μαρία, ενώ κουβαλούσε οικοδομικά υλικά και είχε ανέβει στις ξύλινες σκαλωσιές, στο ζωνάρι του τρούλου έπεσε από τόσο μεγάλο ύψος και η Αγία τη διαφύλαξε σώα και αβλαβή.

 
Στέλιος Κεδαρίτης